Een dagje op de wadden

IMG_5363

Het einde van het schooljaar is in zicht. Na de laatste toetsweek bestaat school alleen nog maar uit boeken inleveren. Onze school heeft daarom besloten om een projectweek te houden, omdat je anders toch elke les maar film gaat zitten kijken. Deze projectweek mochten wij zelf een project uitkiezen. Met een groep van 16 meiden en 1 jongen besloten wij een lekker dagje te gaan wadlopen. Kijk je mee?

Omdat je zelf een project mocht kiezen, moest je ook zelf alles regelen en betalen. We hadden zelf de zwerftocht geregeld, maar het vervoer hadden we een beetje problemen mee. We hadden geregeld dat een docent en een paar ouders zouden rijden, maar de school was het hier niet mee eens. Dus werd er voor ons een minibusje geregeld én gefinancierd. Afgelopen woensdag vertrokken we.

Wakker worden om 3:30 is geen pretje. Gelukkig voelde ik mij al snel wakker genoeg en had ik niet zo’n last van het slaapgebrek. Om 5:00 zaten we in de bus. De zon begon al langzaam op te komen toen we vertrokken. Om 7:00 waren we aangekomen in Pieterburen, waar we onze gids zouden ontmoeten. Het enige probleem was dat we er om 7:45 hoorden te zijn. We waren dus drie kwartier te vroeg. Zo erg was het niet, we hadden tenminste genoeg tijd om het tegenoverliggende restaurant in te rennen voor een plaspauze. Na 18 man op bezoek te hebben gehad in het toilet waren de restauranthouders ook wel een beetje zat van ons. Al snel kwam onze gids aan, een oudere man in een VEEL te korte broek. Hij vertelde dat hij ons naar de dijk zou leiden, waar we de zee op zouden gaan. Dus met z’n allen vluchtten we weer terug, het busje in. Bij de dijk kregen we een korte uitleg voordat we op weg gingen. 25 man in korte broeken en regenjassen. Wat een leuk gezicht toch weer.

IMG_5352

We moesten dus eerst de dijk over, die bewoont werd door een kudde schapen. We baanden ons een weg door de bergen schapen poep en bevonden ons als snel bovenop de dijk. Wat een uitzicht! Je kon ver over de, toen volledig droge, zee kijken en ook een aantal eilanden zien. Ook de verdwaalde boot in de verte kon niet missen in dit plaatje. Het eerste stuk van het land bestond uit weiden en grasvelden, die langzaamaan steeds droger en droger werden. De grond was op één punt zelfs zo droog dat er overal barsten in de grond zaten en het leek alsof het pad gemaakt was van natuurstenen. Vlak daarna begon de drek waar wij ons doorheen moesten slepen.

IMG_5356

Het uitzicht vanaf de dijk

De drek viel in het begin nog wel mee. Het was alleen heel erg wennen. Bij het minste of geringste gleed je uit. Vallen en opstaan. Alleen het opstaan viel niet mee in de zuigende modder. Na een tijdje waren we gewend en konden we al aardig doorlopen. De gidsen hadden er blijkbaar geen rekening mee gehouden dat wij voor de eerste keer op het wad liepen, want ze hielden er een flinke vaart in, die we in het begin amper vol konden houden. Menig maal stopten we om een verhaal aan te horen over de schelpen of de houten muurtjes.

IMG_5362

Na een tijdje zakte je al wat minder diep in de modder en liep je vooral door een laagje water. Een goed moment om alle zwarte modder van je schoenen af te wassen dus. Ook de verscheidene mini-schelpjes in je schoenen konden hier er even fijn eruit gespoeld worden. Het landschap bleef de volgende kilometers zo. Redelijk stevige klei en een laagje water. Op een gegeven moment kwamen we aan bij geulen. Deze geulen leken niet diep, dus we liepen er gewoon doorheen. Dachten we. IMG_5382

De eerste geul was dus zo diep dat je er tot je knieën in stond. En dat water was koud! Gelukkig raak je al snel aan deze kou gewend. Ook lieten de gidsen ons geen moment bijkomen van deze ‘schrik’, want ze hielden de pas er gewoon in. Zo ging dit nog een aantal kilometers door. Je wilt niet weten hoeveel schelpen en zeepier drollen wij zijn tegengekomen. Ook vonden we soms een verdwaald krabbetje, waarvan de meesten niet echt meer levend te noemen waren.

IMG_5405

Uiteindelijk kwamen we bij een punt waar het leek alsof we op het strand waren. Daar was de zee namelijk al redelijk diep. Het water stond tot onze bovenbenen. Hier zijn we vrijwillig doorheen gegaan, hoor. We wilden er gewoon graag eens doorheen.

IMG_5420

Daarna zijn we gewoon verder gelopen langs de rand van het water. Hier komen zeer artistieke foto’s tot stand. Ongeveer een kilometer verder zagen we iets waarvan nog niet zeker was of we het zouden zien. Wilde zeehonden, op nog geen 20 meter afstand. Er was zelfs een zeehondje bij die nog maar een paar uur oud was. Natuurlijk zijn de dieren snel het water in gevlucht, maar we hebben een aantal wazige, te ver ingezoomde foto’s kunnen maken. Na dit zicht begonnen we weer aan de terugtocht.

IMG_5531

Op deze terugweg kwamen we weer door modder. En niet een beetje ook. Nee, op sommige punten zaten we tot onze knieën erin en sommigen kwamen zelfs vast te zitten. Ook stonk deze modder zo lekker. Ik was zo slim om te denken dat aan de andere kant van het muurtje de grond er steviger uitzag. Not. Ik sprong over het muurtje en zakte zo tot aan mijn knieën in de stinkende modder. Nou, toen moest ik nog over het muurtje komen ook. En dat is niet bepaald makkelijk als je zo diep gezonken bent.

IMG_5445

En zo zagen mijn schoenen er uit na de tocht. Een deel was er al weer afgewassen, maar de klodders modder zaten tot aan mijn broek. Het kostte mij 10 minuten om mijn schoenen uit te krijgen en de dikste klodders van mijn benen af te wassen. Gelukkig konden we na deze 3-uur-durende zwerftocht meteen in de bus kruipen. Het was dus zo half 12 toen we weer in het busje zaten, en we hoefden pas om 4 uur te beginnen aan onze terugreis. Dus besloten we met z’n allen lekker te gaan lunchen en shoppen in Groningen-stad. Bij de V&D hebben we een broodje gehaald en daarna zijn we de stad ingelopen. De zon begon uiteindelijk nog heerlijk te schijnen en na een vermoeiende dag sprongen we terug de bus in om ons daar nog weer vol te proppen met alle snacks die iedereen het meegenomen. Rond 6 uur waren we weer bij school om daarna naar huis te rijden en een heerlijke, warme douche te nemen. Het was zeker een geslaagde dag!

IMG_5436 Liefs,

Sanne

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s