Ik heb een beugel!?

Al een tijdje ergerde ik mij aan mijn ondertanden. Ze staan nogal scheef en telkens als ik praatte zag je dat. Dit zorgde er ook voor dat ik er jonger uit zag, naar mijn mening dan, en ik wordt heel vaak al 12 jaar geschat. Ik was het dus wel een beetje zat. Toen de tandarts voorstelde dat een beugel misschien wel slim was, wist ik het meteen. Doe mij die beugel maar!

Dat was meer dan een half jaar geleden. De tandarts had meteen al gekeken wat dan het beste was voor mijn gebit. Waarschijnlijk gewoon een blokjes beugel, dus ik vond het helemaal prima. Een half jaar later kon ik eindelijk gips happen. Veel mensen hebben mij verteld dat ‘het verschrikkelijk was’ en ‘dat ze bijna stikten’. Nou, zo heb ik het dus totaal niet ervaren. Je merkte bijna niks van dat gips. Ja, er zit een brok in je mond, maar het was niet gigantisch vies en het kwam niet eens in de buurt van mijn keel. Er werden ook veel foto’s gemaakt. De mevrouw die dat deed was erg aardig en heeft bij alles uitgelegd waarom ze dat doen en wat de orthodontist op die foto kon zien. Ik vond het zelf heel fijn dat ze dat even vertelde.

Vier weken later kreeg ik een gesprek over wat voor een soort beugel ik zou krijgen. Dit was best schokkend. Ik zou sowieso een blokjes beugel krijgen. Maar de tandarts begon ineens over dat er weinig ruimte was, dus er zouden vier kiezen getrokken moeten worden en dan nog ongeveer een jaar met een buitenboord beugel, voordat ik de blokjes kreeg. Bij die optie zouden ze mijn tanden naar binnen schuiven zodat mijn voorste tanden meer ruimte zouden krijgen. Er was ook nog een optie waar we alles naar buiten zouden zetten, maar dan zou ik ‘vollere lippen’ krijgen. Dit leek de tandarts niet echt een goed idee omdat ik zelf al hele volle lippen heb, volgens hem. Dus in eerste instantie koos ik voor de uitgebreide weg, want ik wilde niet de rest van mijn leven met een natuurlijke duckface rondlopen, natuurlijk.

Bij de volgende afspraak had de tandarts gelukkig een ideetje. Hij vond het namelijk zonde om vier goede kiezen te trekken als het ook anders kon. Hij heeft toen een wax plaatje verwarmt en op mijn tanden geplakt, zodat het ongeveer dezelfde dikte zou hebben als wanneer mijn tanden naar buiten zouden worden gezet. Je zag geen enkel verschil met normaal, dus mijn mening was snel veranderd. Alleen een blokjes beugel, it is! Als het dan later toch nog te dik of te vol wordt kunnen er alsnog kiezen getrokken worden en mijn tanden naar binnen worden gezet.

23 juni kreeg ik mijn elastiekjes. Prachtige donkerblauwe elastiekjes die tussen mijn kiezen zijn gedrukt. Ik had er op zich geen last van, alleen mocht ik niets plakkerigs eten, zoals drop. Wat kwam het dan goed uit dat we de volgende dag een excursie hadden en natuurlijk iedereen plakkerig snoep uitdeelt! Drop-winegums, engels drop, Werther’s original, alles wat ik ook maar heerlijk vond en plakkerig was werd uitgedeeld in de bus. Wat een geluk toch weer. Ik was best pissed, maar ja, er zat niets anders op dat gewoon mijn eigen pof rijst eten. Ik had ook heel erg veel last van mijn kiezen ‘s ochtends. Ze werden dan ook in één keer helemaal aan de kant gedrukt.

25 juni werden mijn elastiekjes eruitgehaald en vervangen door ijzeren ringetjes met rare lange uitsteeksels eraan. Deze prikten natuurlijk heerlijk in mijn wangen. Ik raakte er wel snel aan gewend.

1 juli was het zover. Om 9 uur ‘s ochtends zat ik in de tandarts stoel. Mijn moeder ging maar even naar huis, want dit zou wel even duren. Alle blokjes werden er één voor één opgeplakt en, zodra dit was goedgekeurd door de tandarts, met een ijzeren draadje aan elkaar geborduurd. Dat voelt zó apart! Daarna werd het ijzeren draadje erop gezet en met elastiekjes vastgezet. Ik heb natuurlijk gekozen voor mooie roze elastiekjes. Ik had  het gevoel dat ik daar 20 tot 30 minuten heb gezeten, maar blijkbaar zat ik er al een uur en een kwartier.

IMG_4281

In het begin heb ik er geen last van gehad, maar na een paar uur begonnen mijn tanden steeds meer pijn te doen, tot het punt waarop ik niets meer kon eten. Ik heb 2 dagen geleefd op yoghurt en smoothies. Daarna kon ik al dingen kauwen met de rechterkant van mijn mond. Ik kon alleen nog niets afbijten. Nu ook nog niet. De afgelopen dagen heb ik dus alles in kleine stukjes gesneden of gebroken en dan zo naar binnen gewerkt. Op dit moment is bijna alle pijn weg, behalve in mijn ondertanden. Dit is wel irritant want het doet nog te veel pijn om dingen af te bijten. Ik denk wel dat het morgen over is, want het doet lang niet zo veel pijn meer als eerst. Laten we dus hopen dat het bijna over is. Ik ben wel al  helemaal gewend aan het gevoel van de beugel in mijn mond en ik heb nog geen last van kapotte wangen enzovoorts. Wel duurt tanden poetsen nu een eeuwigheid bij mij!

Ik weet het, mijn beugel avontuur is gigantisch interessant. Daarom wil ik je feliciteren als je het tot het einde hebt gemaakt. Good job! Ik vond het wel leuk om weer eens een persoonlijke update te schrijven. In een enquête begin dit jaar gaven een paar van jullie aan dat jullie meer persoonlijke updates zouden willen. Vind je deze persoonlijke updates leuk? Of zou je het anders willen lezen of helemaal niet? Tell me, please! Ik zou het fijn vinden om te weten wat jullie ervan vinden!

Liefs,

Sanne

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s