Sannes blogtips

IMG_4433header

Soms heb ik van die momenten waarop ik gewoon niet meer weet wat ik wil met mijn blog, hoe ik het wil aanpakken of dat ik geen inspiratie meer heb. Laatst heb ik alles weer even voor mijzelf op een rijtje gezet: wat wil ik nou echt? Hoe ga ik dit aanpakken? Nu heb ik een manier gevonden waarop het voor mij goed werkt. Ik heb ineens weer veel inspiratie en goede ideeën en ik kom veel verder. Hoe ik dit heb aangepakt heb ik verwerkt in een aantal tips, die ik jullie vandaag ga vertellen. Deze tips moet je ook echt alleen opvatten als tips. Ik vind deze manier fijn, maar dat wil niet zeggen dat iemand anders het ook fijn moet vinden. Misschien kun je hier wat ideeën uithalen en kom je wat verder met je blog. Kijk je mee?

1. Schrijf alles op

Dit kan echt heel veel verschil maken. Ik heb een oud ringband schrijfblok van school hiervoor. Ik schrijf elk minuscuul idee dat ik heb op, met een kleine uitwerking erbij. Zo heb ik een hele lijst met ideeën en hoe ik die moet aan pakken. Als ik dan niet weet waarover ik moet schrijven kijk ik in mijn blok en zoek ik een idee uit. Ook is het fijn om al je ideeën uit te werken en voor te bereiden. Ik werk dus al mijn ideeën uit in een blok, maar ja, zo’n groot blok kan ik niet altijd bij me dragen. Dus als ik onderweg een goed idee heb noteer ik het altijd in mijn mobiel. Dit kan ik dan later uitwerken in mijn schrijfblok. Ook heb ik een kleiner notitieblokje die ik bij me heb als ik lang weg ben. Hier kan ik meteen alles in uitwerken.

Mijn manier van uitwerken: ik schrijf een soort titel op die ik zou kunnen gebruiken als artikel, ik schrijf eronder wat het inhoudt (kort) en de dingen die ik nodig heb en hoe ik het ga aanpakken. Een kort lijstje van maar een paar zinnen, maar het helpt zeker. Dit lijstje kan ik er dan later bij pakken als ik een artikel wil schrijven.

IMG_4420

2. Plannen

Bij het houden van een blog draait alles om een planning. Wanneer wil je wat online zetten, post ik niet drie dezelfde soort artikelen achter elkaar. Ik schrijf voor mezelf altijd op wanneer ik ongeveer welke artikelen wil posten. Dit kan ik altijd nog aanpassen. Ik probeer altijd ongeveer een week vooruit te plannen. Dit is zodat ik op bijvoorbeeld zondag beide artikelen al kan schrijven en dan kom ik niet onverwachts veel tijd te kort door school waardoor er geen artikel online komt. Ik plan dus niet alleen in wanneer alles online komt, maar ook wanneer ik aan bepaalde dingen ga werken. Hierdoor kom ik niet voor verrassingen te staan en staat er altijd een artikel voor jullie klaar.

IMG_4418

De kalender op deze foto heb ik zelf ontworpen. Het is een maandelijkse kalender lopend van Juli tot December 2015. Als je deze zou willen gebruiken kan je hem hier downloaden.

3. Benoem een blogdag

Dit heeft eigenlijk een beetje te maken met de vorige tip. Omdat ik het doordeweeks zo druk heb met school kan ik dan niet zo veel schrijven, maar ik wil wel mijn artikelen klaar hebben. Het is dus slim om een soort ‘blogdag’ te benoemen. Dit is een dag waar je zo veel mogelijk doet voor je blog. Je werkt helemaal vooruit voor de rest van de week en probeert zo veel mogelijk te doen. Dit geeft ook de mogelijkheid om meer te doen, waardoor ik misschien later kan vooruit springen naar drie of vier artikelen per week. Als je hiervoor een vrije dag inpland kun je rustig de tijd ervoor nemen en veel doen, zonder dat je je moet  haasten of veel andere dingen moet doen. Voor mij is dit zaterdag of zondag. Dit wisselt als ik bijvoorbeeld wat te doen heb op één van de twee dagen.

4. Maak een plekje

Ik denk dat velen van jullie het fijn vinden om niet afgeleid te worden tijdens het bloggen en er even goed voor te gaan zitten. Dit vind ik zelf tenminste heel belangrijk, dus zorg ik dat mijn werkplek altijd opgeruimd is. Ik heb het voordeel dat ik ook goed in andere omgevingen kan werken, zolang ik het maar leuk vind wat ik doe. Ik kies dus altijd een rustig en knus plekje uit. Meestal zit ik achter mijn bureau, omdat ik al mijn foto’s op mijn computer heb en ze daarop ook bewerk. Ook bewerk ik mijn video’s daarop. Soms, zoals nu, ga ik ergens anders zitten met de laptop of iPad om even rustig te typen, en dan bewerk ik de foto’s eerder of later achter mijn computer. In ieder geval, het is dus goed om voor jezelf den plekje te maken waar jij goed kan werken en waar je niet afgeleid wordt. Behalve als jij het fijn vindt om afgeleid te worden, natuurlijk.

IMG_4433

5: Zoek overal inspiratie

Ik heb wel eens van die periodes dat ik niet meer weet waarover ik moet schrijven. Voor mij helpt het dan om met mijn vriendinnen te kletsen, omdat zij dan heel veel leuke ideeën hebben wat ik met mijn vage kleine ideetjes moet doen. Dan zeg ik wat ik heb en dan zeggen zij wat ik ermee kan. Hierdoor heb ik vijf artikelen achter elkaar weten te schrijven in 3 dagen tijd.

Ook iets wat me heel erg helpt, en waar ik op dit moment helemaal verslaafd aan ben, is Pinterest. Ik zit hele middagen te zoeken tussen alle pins en hierdoor heb ik inspiratie gekregen voor drie Back to School artikelen. Het is fijn om inspiratie te zoeken op sites als Pinterest en Tumblr. Onthoud wel dat je niets kopiëert. Gebruik het als inspiratie en ga niets stelen. Geef overal je eigen draai aan en probeer met die ideeën nieuwe ideeën te creëren. Ook in het dagelijks leven kun je van alles tegenkomen dat jou inspireert. En vergeet het vooral niet te noteren!

En natuurlijk de belangrijkste tip: heb plezier in wat je doet! Schrijf alleen over die dingen waar JIJ vrolijk van wordt en waar JIJ graag over schrijft. Er zijn altijd mensen die jouw interesses delen en graag jouw artikelen lezen. Je moet niet dingen gaan schrijven om lezers te krijgen, terwijl je zelf niet blij wordt van waar je over schrijft. Dan gaat de lol er snel af. Bloggen gaat om plezier! Dus vooral: have fun en wees jezelf! Dat is het allerbelangrijkste!

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s