DIY school supplies: Papier houder/map

IMG_4657

Je herkent het vast wel. Een grote stapel verfrommelde papiertjes op de hoek van je bureau of tussen je boeken. Je hebt geen idee welk papiertje bij welk vak hoort, of het nog belangrijk is en of je het nog gaat gebruiken. Ik besluit dan altijd maar tot het einde van het jaar te wachten om alles uit te zoeken. Dan weet ik tenminste zeker dat ik niet nog één van die honderd papiertjes  nodig  heb. Ik vind het maar verschrikkelijk, die stapel papier. Ik wilde dus graag een map waarin ik al mijn papieren kan doen, gesorteerd per vak. Natuurlijk kun je deze gewoon kopen, maar ik had zin om iets creatiefs te doen en besloot er zelf één te maken. Vandaag laat ik zien hoe ik dat heb gedaan.

Wat heb je nodig?

  • pen/potlood
  • karton
  • (A3) papier
  • inpak papier
  • schaar
  • perforator
  • lijm/plakband
  • liniaal
  • lint

IMG_4610 Ik zal even uitleggen waarom het het makkelijkst is om A3 papier te gebruiken. Je maakt namelijk van het papier houders voor A4 papier. Als je deze houders in A4 formaat maakt, wordt het een hele krappe boel om er nog A4 papier in te doen. Daarom gebruik ik A3 papier, zo kan ik een formaat houder maken die net iets groter is als A4.

PicMonkey Collage

Wat moet je doen?

Stap 1: Neem het karton. Hieruit gaan we twee evengrote stukken knippen, die net wat groter zijn dan een A4 papiertje. Ik heb ongeveer twee cm in de lengte en in de breedte erbij gedaan.

Stap 2: Deze twee stukken ga je inpakken met een mooi printje inpak papier. Je kunt zeker ook kaft papier gebruiken (zoals ik) en je kunt de stukken ook verven. Deze worden namelijk de voorkant en achterkant van je map, dus versier het zoals je zelf wilt. Maak er dan met de perforator twee gaatjes in.

Stap 3: Neem het A3 papier en teken een vierkant in de hoek die net iets groter is dan A4 en net iets kleiner dan de stukken karton. Mijn vierkanten hadden de afmetingen: 22,5 x 31,0 cm. Doe dit op meerdere vellen, even vaak als het aantal houders dat je wilt hebben.

Stap 4: Knip nu de vierkanten uit. Als je ze gewoon hebt uitgeknipt houd je nog een flinke rand over. Het stuk hiervan dat het dikste is gaan we gebruiken. Knip dit dus af. Zorg wel dat dit stuk breder is als de vierkant die we net geknipt hebben. (Op de foto staat aangegeven welk vierkant)

Stap 5: De strook die we net hebben uitgeknipt gaan we nu vastmaken aan de vierkanten. Je maakt het vast aan de achterkant van het vierkant. Plak de twee zijkanten en de onderkant vast. Aan de voorkant van het vierkant heb je dan een soort zakje. Hier kun je de papieren achter doen. Maak met de perforator ook gaatjes in deze vierkanten.

Stap 6: Als je wilt kun je ook nog labels maken. Dit heb ik wel gedaan. Je maakt een klein strookje waar je het vak op schrijft dat op die pagina komt, en plakt het er aan de achterkant aan vast. Ik heb vierkanten gemaakt van 4,0 x 2,0 cm. Van de lengte (2,0 cm) wordt 0,7 cm het strookje waar de tekst op komt en de rest wordt een plak rand.

Stap 7: Leg alle pagina’s op elkaar en doe de voorkant en de achterkant erbij en maak ze dan aan elkaar vast. Dit doe je door een lintje door het gaatje te halen en vast te knopen.

Stap 8: Je kunt nog, zoals ik, een sluiting maken voor de map. Ik heb gewoon aan de binnenkanten van de voor- en achterkant lintjes vast gemaakt. Als je de map dicht doet kun je de twee lintjes aan elkaar knopen, met een strikje natuurlijk, en dan zit de map goed dicht.

IMG_4659

En dit is het resultaat! Ik heb er nog een labeltje opgeplakt waarop staat: Stencils etc. Dit is natuurlijk ook optioneel, maar wel handig. Ik ben blij dat ik nu iets heb om al die papieren in toom te houden.

Ik hoop dat je dit artikel leuk vond en als je nog vragen hebt wat betreft de DIY, stel ze dan zeker in de reacties. Mocht je nou één van mijn DIY’s na maken, aarzel dan niet om een foto met mij te delen! Ik vind het geweldig om jullie recreaties te zien! Je kunt ze met mij delen via twitter of instagram of door mij gewoon te mailen.

Ik zie jullie snel!

xoxo

Sanne

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s