Back to school: persoonlijke planner

IMG_4729

Elk jaar is mijn planning weer een grote ramp. Ik stel dingen uit die ik niet uit kan stellen, ik raak te snel afgeleid en op tijd naar bed gaan zat er voor mij nooit in. Daar moet verandering in komen. Vooral nu ik naast bloggen ook een YouTube kanaal heb, en het bewerken en opnemen van video’s gigantisch veel tijd in beslag neemt, zal ik moeten plannen, plannen en nog eens plannen. Ik heb het afgelopen jaar een beetje geëxperimenteerd met verschillende manieren om te plannen en zo ben ik er langzaam achter gekomen wat voor mij het best werkt. Om dit allemaal op te kunnen schrijven en helemaal perfect te doen, heb ik een planner ontworpen voor mijzelf, met alles erin dat ik fijn vind werken. Wil je weten hoe ik dit heb aangepakt? Lees dan vooral verder!

Ik koop nog steeds elk jaar een agenda, ook al gaat al het huiswerk opgeven nu via internet. Voor mij werkt het beter als ik het allemaal heb opgeschreven. Maar in deze kleine agenda’s past niet alles wat ik erin wil hebben, en als ik een grotere, professionelere agenda of planner wil hebben ben ik meteen bakken met geld kwijt. Daarom ben ik even een middag achter de computer gaan zitten en heb ik zelf alles ontworpen. Dit heb ik gedaan met het Microsoft Publisher programma. Hiermee kan je tijdschriften enz. ontwerpen, maar dus ook planners. Ik heb het zo ontworpen dat het in een A5 formaat map past, want ik vond een gewone map te groot.

IMG_4697

Dit is mijn prachtige map. Ik heb hem wat opgefleurd met washi tape, maar ik ben van plan er nog meer plaatjes enz. op te plakken, zodat hij alsnog wat persoonlijker is.

IMG_4703

Het eerste dat je tegenkomt in mijn planner is de binnenkant van de kaft, waarop ik allemaal post-it pakjes heb geplakt. Ik heb gewoon losse pakjes post-it notes gekocht en deze opgeplakt zodat ik ze makkelijk kan pakken, want deze gebruik ik veel tijdens het plannen.

IMG_4730

Mijn planner loopt van augustus 2015 t/m juli 2016, oftewel het aankomende schooljaar. Ik heb de planningen opgedeeld per maand. Ik heb daarom tabbladen gemaakt. Dit zijn gewone pagina’s waar de maand groot op staat met een quote eronder, en daaraan deze papiertjes gemaakt, zodat je precies weet waar welke maand is.

IMG_4737

De eerste pagina’s bestaan uit simpele kalenders waar je per maand de feestdagen en verjaardagen bij kunt schrijven. Dit is voor een simpel overzicht van de belangrijkste dagen in het jaar.

IMG_4738

Elke maand begint met een overzichtspagina. Op deze pagina staat een lijst met alle data van die maand, waar je afspraken en verjaardagen enz. achter kan schrijven, een to do list, waar je je belangrijkste klusjes van deze maand kunt neerzetten, een een maandelijks doel, wat wil je deze maand doen/bereiken. Dit geeft een vlug overzicht van de maand en zo kun je makkelijk vooruit kijken en vooruit plannen.

IMG_4733

Dan heb ik mijn echte planner. Per week heb ik een pagina waar ik per dag mijn huiswerk en mijn to do’s neer kan zetten. Hierbij gebruik ik ook veel Post-it’s. Voor bepaalde afspraken of andere dingen die niets met mijn huiswerk te maken hebben gebruik ik kleine post it’s. Voor, bijvoorbeeld, extra lijstjes gebruik ik de grote post-it’s. Zo heb je de hele week bij elkaar en weet je wat je moet doen.

IMG_4734

Dan heb ik per week een pagina met tijdschema’s. Voor elke dag in de week heb ik een tijdsperiode van 12:00 tot 22:00. Dit zijn de tijden waartussen ik meestal huiswerk heb, dus ik kan makkelijk per uur of per halfuur inplannen waar ik mee bezig ga. Ook kan ik zo makkelijk plannen wanneer ik bezig ga voor de blog. Heb ik dagen, bijvoorbeeld in het weekend, waarop ik al voor 12:00 of na 22:00 bezig moet, dan schrijf ik deze planning op de lange post-it en plak ik dit erbij. Onderaan de pagina is ook ruimte voor notities.

Elke maand bestaat uit de pagina’s die ik heb laten zien, plus een “random” pagina, waar ik al mijn rare gedachtes neer kan kladden die ik kwijt wil.

Het doel van dit artikel was om te laten zien hoe ik mijn school en blog plan en hoe ik mijn nieuwe planner heb ingedeeld om je zo inspiratie te kunnen geven voor hoe jij kunt plannen. Om het voor jou nog wat makkelijker te maken heb ik nog wat kleine plan-tips voor je.

1: Plan in tijdsvakken

Als je veel huiswerk hebt voor veel verschillende vakken is het fijn om hiertussen wat af te wisselen. Als je drie uur lang continu wiskunde gaat doen, raak je hier vanzelf een beetje van verveeld en raak je afgeleid. Het is daarom beter om het in kleinere tijdsvakken in te delen. Doe bijvoorbeeld eerst een half uur wiskunde, dan twintig minuten Engels, twintig minuten Nederlands en dan weer een half uur wiskunde. Vergeet ook zeker niet om pauzes in te plannen. Dit zorgt ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken. Trouwens, het helpt soms ook om een groter tijdsvak in te plannen dan je eigenlijk nodig zult hebben. Als je bijvoorbeeld een aantal opdrachten moet maken voor Nederlands en je denkt dat je daar zo’n 30 minuten over gaat doen, plan dan 40 minuten in. Dit geeft je wat speling als je ergens blijft haken, en als je eerder klaar bent dan die 40 minuten krijg je het gevoel alsof je echt goed gemotiveerd bezig bent.

2: Gebruik kleurtjes, post-it’s of stickers

Bij het plannen van je dag is het heel handig om voor verschillende dingen verschillende kleurtjes te gebruiken. Zo kun je alles goed onderscheiden en omdat het er zo leuk uit ziet raak je misschien nog gemotiveerd ook. Dit is dan ook de reden dat ik veel post-it’s en stickers gebruik. Van stickers wordt ik gewoon zo vrolijk dat het me niet uit maakt met welk vak ik bezig ben!

Dit was dus een beetje hoe ik plan en dingen die ik de afgelopen paar jaar geleerd heb die helpen bij plannen. Mocht je nou heel graag eens een goed kijkje willen nemen naar mijn planner, of hem eventueel zelfs willen gebruiken, dan kan je hem hier bekijken, downloaden en printen! De tabbladen die erbij horen kun je hier downloaden.

Deze bestanden zijn gemaakt op A4 papier. Een gewoon A5 papiertje was te klein om in mijn map te passen, dus moest ik de afmetingen overzetten in Microsoft publisher en dan gewoon uitprinten op A4 en dan bijsnijden. Voor het geval je dit ook wilt gebruiken moet je dat even in gedachten houden.

Heel erg bedankt voor het lezen en ik wens je alvast heel veel succes en plezier op school!

Liefs,

Sanne

4 thoughts on “Back to school: persoonlijke planner

 1. Hee wat ziet je planner er super leuk uit!
  Welk jaar van microsoft office heb je gebruikt en heb je alle indelingen helemaal zelf gemaakt? want ik kan alleen kalenders terug vinden en geen week agenda’s en de andere bladzijdes die je er in hebt zitten. Ik wil graag zelf ook een agenda maken die voor mij werkt.

  Like

  1. Hoi, dankjewel! Ik heb de 2010 versie gebruikt. De indelingen heb ik zelf gemaakt. Het kost even om één pagina te ontwerpen, maar die kun je dan gewoon weer kopiëren en plakken, dus dat scheelt weer tijd. Succes! Laat even weten of het lukt! 😉

   Like

   1. Ik heb mijn pagina’s nu af! En het mapje zelf heb ik ook opgeleukt, deze plakt alleen een beetje van de lijmspray haha. Hoe heb jij je papieren geperforeerd? Net bij een printshop geweest maar die kan me daarmee niet helpen. Bedankt voor de blog ik heb er veel inspiratie uit gehaald!

    Like

    1. Superleuk! Mijn vader heeft het voor mij geperforeerd op zijn werk, daar hebben ze een grote perforator waar dat mee kon. Ik denk dat ik je verder niet kan helpen met dat probleem… Sorry! Misschien is het te proberen met een gewone ringband perforator? Als je agenda af is, zou je dan een foto willen sturen? Ik ben heel erg benieuwd!

     Like

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s