Fake it ’till you make it

Zelfvertrouwen. Sommige mensen hebben er te veel van en sommige mensen te weinig. Ik worstel al een aantal jaren met mijn zelfvertrouwen en ik kan nu eindelijk zeggen dat mijn zelfvertrouwen-level op een redelijk goede hoogte zit. Toch heb ik regelmatig problemen met mijn zelfvertrouwen en ik weet dat veel andere mensen dat ook hebben. Ik wil vandaag dit onderwerp dan ook eens goed behandelen. Ik zal vertellen over mijn ervaringen en veranderingen en tips geven.

Al sinds ik jong was had ik niet een heel hoog zelfvertrouwen. Ik bleef graag een beetje op de achtergrond. Toch vond ik een beetje aandacht ook niet vervelend. Tegen de tijd dat ik in groep 8 zat was mijn zelfvertrouwen dan ook wel wat gegroeid, maar de verandering van school bracht dat weer naar beneden. In de brugklas voelde ik me wel redelijk op mijn plek, maar ik was wel dat stille meisje achterin de klas die niks durfde te zeggen. Ik vond het moeilijk om mezelf te laten horen. Ik behoorde ook niet echt tot de ‘populaire’ kant van de klas. Ik voelde me altijd een beetje onderdrukt door hen. In die tijd besteedde ik daar nog niet zo veel aandacht aan. Ik maakte een aantal nieuwe vrienden waarbij ik volledig mijzelf kon zijn en die echt mijn ‘gekke’ kant wakker hebben geschud. Dat ik mensen had bij wie ik ongegeneerd mijzelf kon zijn gaf mijn zelfvertrouwen echt een boost. Ik zat veel lekkerder in mijn vel en ik was blij met wie ik was.

Hier kwam snel verandering in. Er zijn een aantal dingen gebeurd in de tweede en derde klas die mijn zelfvertrouwen echt enorm omlaag hebben getrokken. Ik wil hier het liefst niet te veel over vertellen. Ik durfde in ieder geval helemaal niets meer. Mijn vrienden hebben me een hele tijd in de steek gelaten en ik voelde me constant beoordeeld door mijn klasgenoten. Ik was sommige dagen echt bang om naar school te gaan, omdat ik niet wist wat er nu weer over mij gezegd ging worden. Gedurende deze jaren werden de ‘pesterijen’ (ik wil ze niet zo noemen, omdat ik het zelf niet ervoer als pesten) gelukkig steeds minder en ik begon me langzaam wat meer geaccepteerd te voelen. Toch was mijn zelfvertrouwen nog ergens rond het nulpunt. Ik was, vooral rond bepaalde mensen, gewoon bang om me te laten horen. Ik heb een aantal uur met mensen uit een andere gymnasiumklas doorgebracht, en daar voelde ik me meteen thuis. Het waren echt de meest gezellige mensen ooit! Ik heb echter nooit een overplaatsing aangevraagd, en ik weet zelf eigenlijk ook niet waarom.

Toen ik naar de vierde ging kwam ik echter bij deze mensen in de klas. Ik werd meteen door hen uitgenodigd voor een fondue en ik voelde me echt geaccepteerd door hen. Het zal je niks verbazen dat dit nog steeds mijn beste vriendinnen zijn. Deze groep heeft mij echt heel erg geholpen om mijzelf te worden en te zijn. Het scheelde ook dat ik bijna nooit les had met de ‘enge’ mensen uit de vorige jaren. Mijn zelfvertrouwen is sindsdien begonnen te groeien en het groeit nog steeds. Ik heb dit jaar ook weer geweldige mensen ontmoet, waarvan ik een paar eigenlijk al heel lang kende, en ik voel me bijna te erg op mijn gemak bij hen. Ze zijn net zo gestoord als ik en ze houden van dezelfde dingen als ik. Ze accepteren zelfs het feit dat ik gigantisch aanwezig ben. Ja, ík ben aanwezig! Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat het niet uitmaakt wat bepaalde mensen van je vinden, want er zijn andere mensen die het wél geweldig vinden wat je doet. Zelfs in de klas durf ik me te laten horen en ik heb laatst een presentatie gegeven, half improviserend omdat we te lui waren om iets te doen, zonder ook maar een beetje zenuwachtig te zijn. Ik ben echt heel trots op mezelf hiervoor.

Ik merk wel dat ik een heel luidruchtig en aanwezig persoon ben geworden. Op zich niks mis mee, zolang het niet uit de hand loopt. Ik geef toe dat ik graag in de aandacht sta, ik praat graag en ik heb graag dat mensen dan ook naar me luisteren. Ik vind zelf ook wel dat ik wat irritant begin te worden, maar dat heb ik dan ook meteen door. Ik wil natuurlijk niet té aanwezig worden, maar dit is wel een teken voor mij dat mijn zelfvertrouwen hoog is en dat ik mezelf durf te zijn. Ik ben nu eenmaal een druk, aanwezig en hyperactief persoon.

 

Ik merk wel aan mezelf dat ik me eigenlijk nooit heel vervelend maakte over opmerkingen enzovoorts. In het begin wel, maar vooral de laatste tijd maakt het mij echt niet uit wat iemand over mij zegt. Er is maar één opmerking die mij echt heel verdrietig en boos heeft gemaakt. Mijn beste vriend zei laatst tegen me hoe ‘vervelend hij het vond hoe ik nu als persoon ben’. Volgens hem was het stille meisje uit de brugklas een veel leuker persoon. Ik heb me hier echt heel naar over gemaakt, want ik begon net trots te worden over hoeveel ik had bereikt als persoon. Ik was blij met hoeveel zelfvertrouwen ik had en dat ik me durfde te laten horen. En dan komt hij zeggen dat dit slecht is. Het was nog vervelender om dit te horen van je beste vriend en ik ben ook een hele tijd heel boos op hem geweest. Hij heeft niet het recht om mij zo naar te laten voelen. Dit is echt de enige opmerking die mij bijblijft, en ik heb heel veel naar mijn hoofd geslingerd gekregen de laatste jaren. Dit is wel een belangrijk punt om te onthouden. Niemand heeft het recht om jou vervelend te laten voelen. Met dit achterin je hoofd is het makkelijker om nare opmerkingen te laten gaan.

Wat ik eigenlijk wil zeggen met dit verhaal is dat je altijd jezelf moet blijven. Ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat is waar je zelfvertrouwen om draait. Je moet vertrouwen hebben in jezelf, dus in de persoon die je echt bent. Laat mensen zien wie je bent en wat je doet en maak je niet druk om wat mensen van je vinden. Tussen al die mensen zitten er zat die jou geweldig vinden voor wie je bent.

Zelfvertrouwen is iets wat moet groeien. Je moet het opbouwen en alleen jij kunt dat doen. Het belangrijkste advies wat ik hier ooit over heb gekregen is ‘fake it ’till  you make it’. Zelfs al is je zelfvertrouwen laag, je durft je niet te laten horen, doe dan net alsof je het wel durft. Ga daar staan, laat zien wie je bent. Alle positieve reacties die je krijgt zorgen er alleen maar voor dat je zelfvertrouwen groeit. Met presentaties enzovoorts doe ik ook net alsof ik heel zeker ben van mijn zaak en totaal niet zenuwachtig ben. Je gaat je zo veel beter over jezelf voelen als je het dan toch zo vol zelfvertrouwen hebt gedaan. Doe net alsof je vol zelfvertrouwen zit en je zult je beter gaan voelen over jezelf.

Het laatste advies wat ik je wil meegeven is om jezelf te blijven, maar ook om andere mensen de ruimte te gunnen om hunzelf te zijn. Iedereen heeft het recht om zich prettig te voelen met zichzelf, dus gun iedereen dit ook. Help elkaar, praat over wat je dwars zit en zeg en doe vooral geen dingen waarvan je weet dat iemands zelfvertrouwen daarvan naar beneden gaat. Je zelfvertrouwen bouw je dan wel zelf, maar hulp van anderen kan zeker geen kwaad. Daarom ben ik zo dankbaar voor iedereen die ik heb ontmoet.

 

Ik vond het erg leuk om een iets serieuzer onderwerp aan te pakken. Dit onderwerp speelt een grote rol in mijn leven, maar ik hoop ook dat ik er anderen mee kan helpen. Mij lijkt het dan ook leuk om meer van dit soort artikelen te schrijven, over belangrijke onderwerpen. Mocht je dit leuk vinden, of juist niet leuk, of je hebt een leuk idee hiervoor, laat het me zeker weten! Omdat dit een persoonlijk blog is vind ik het ook interessant om wat persoonlijkere items te behandelen, maar ik wil ook graag weten wat jij ervan vindt. (Credits naar Joline voor de überleuke serienaam ‘Personally Positive’.)

2 thoughts on “Fake it ’till you make it

  1. Dit is voor mij ook een onderwerp wat voor mij de eerdere jaren een probleem was. Het advies dat je geeft is ook spot-on. Je wordt gewoon wie je bent en als je dat zelf alleen maar positieve veranderingen vindt, dan is daar helemaal niks mee. Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen. 🙂

    Liked by 1 person

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s