How to: Tie-Dye | Joline

Hey allemaal!

Ik ben Joline, een vriendin van Sanne. Om Sanne een handje te helpen schrijf ik vandaag een artikel. Laatst heb ik voor het eerst ge-tie-dyed en ik wil graag mijn ervaringen hierover delen. Hopelijk vinden jullie het ook net zo leuk als ik.

Tie dye is een verftechniek waarbij je het kledingstuk dat je gaat verven op een bepaalde manier opvouwt. Er zijn heel veel verschillende vouwtechnieken, te veel om op te noemen. Maar degene die ik heb gebruikt heten de spiraal, het ‘marble’ effect en de accordeon. Op internet (YouTube!) zijn heel veel tutorials te vinden.

Het beste resultaat krijg je met een kledingstuk van 100% katoen, maar ik heb ook een shirtje gebruikt met 5% elastaan en dat ging prima. Mijn shirtjes kwamen van de H&M (voor €7,99) en van de Hema (voor €5,00).

De verf die ik heb gebruikt is van het merk Dylon, dit is te koop bij de Kruidvat voor €4,89. Ook heb ik textielverf van Hema gebruikt, deze was €4,00. Zorg ervoor dat je de handwasverf gebruikt en niet de machine-was. Bij het mengen van de verf moet je zout toevoegen, dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht aan de stof. Naast textielverf heb ik ook bleek gebruikt. Dit geeft een heel gaaf effect aan al voorgekleurde kledingstukken. Hiervoor moet je de bleek wel verdunnen. De precieze verhouding van water en bleek hangt heel erg af van de soort bleek, maar zorg er wel voor dat je water warm is. Dit versnelt namelijk het bleken.

 

Hoe ga je precies te werk?

Voordat je gaat vouwen moet je je shirt (of ander kledingstuk) eerst goed nat maken, hierdoor kan de verf beter intrekken. Daarna kan je het gaan vouwen op de manier die jij wilt. Bindt je gevouwen shirt goed vast met elastieken. Maak de verf zoals op de verpakking staat (of volgens je tutorial die je gebruikt). Het is handig om de verf in een waterflesje of iets dergelijks te doen. Verder heb je een grote bak en een rooster nodig. Hier leg je je gevouwen shirt op. Giet de verf er voorzichtig overheen, zoals je zelf wilt. Draai dan je shirt om, maak het rooster goed schoon en verf op dezelfde manier. Doe wel handschoenen en oude kleren aan, want de verf blijft ook op je handen en in kleding zitten. Nadat je je shirt hebt geverfd moet hij 24 uur blijven liggen, doe daarom je shirt in een sluitbare plasticzak. Laat je shirt wel eerst goed uitlekken!

IMG_0895

Na die 24 uur kan je je shirt uitwassen. Doe dit eerst met de elastieken er nog om heen. Als het water kleurloos blijft, kan je de elastiek loshalen en verder uitspoelen. Hierna moet je het shirt handwassen, er komt nog steeds veel verf af. Als je shirt is opgedroogd moet het ook nog eerst gestreken worden, voordat je het kan dragen. Dit klinkt als heel veel werk, maar dat is het zeker waard! Het resultaat kan je niet voorspellen, dit maakt het juist zo leuk.

IMG_0896

Voor het bleken moet je ook eerst het shirt nat maken en vouwen. Meng daarna de bleek met (lauw) warm water. Leg je gevouwen shirt in het mengsel en laat het zeker 10 minuten staan. Als er dan nog weinig resultaat is, kan je het langer laten staan of meer bleek toevoegen. Als je tevreden bent kan je het shirt uitspoelen. Doe dit eerst weer met de elastieken eromheen, daarna nog even zonder. Het shirt kan dan direct in de was. Ook hier is het resultaat heel verrassend. Ik heb een zwart T-shirt gebruikt, maar het kan ook met andere kleuren.

IMG_0894

Zoals ik het heb gedaan is natuurlijk niet de enige manier, maar ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen of misschien op een idee heb kunnen brengen.

Comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s